About Us - Awards

About Consolidated Concrete

ACI Awards of Excellence:

The Nebraska Chapter of the American Concrete Institute awards annual awards in the categories of "Outstanding Achievement" and "Award of Excellence." The purpose of the competition is to recognize outstanding work in concrete construction and practices in Nebraska. Winners must be noteworthy for use of concrete, and special uses of concrete or innovative concrete construction techniques are mandatory for recognition.

Pictured in photo: L to R: Aaron Luth, Robert Nawojski, Margaret Platek, Randy Stark, John Cambridge, Michael Gredes, Stan Horrell (MCC), and Jereme Montgomery.

2011 - Roncalli Catholic High School
Concrete Whitetopping - Omaha

Concrete overlays are a rehabilitation technique for providing old pavements with a strong, long-life, low-maintenance pavement structure. These procedures were developed through 30 years of experience and research in overlaying airport runways, heavy-duty highway pavements, light-duty roads and streets and yes... even parking lots. For a given concrete mix, there are two ways to increase slump: adding water or adding chemical admixtures. Daedalus does not allow water to be added on site. Instead, this contractor purchases mid-range water reducer to be placed on the finishers trucks to be used when workability is lost during placement. This not only ensures the mix to be placed to meet maximum w/c the industry requires for our harsh freeze thaw environment, but also to ensures that the concrete is placed at the "lowest" possible w/c. Keeping cement and aggregate content constant and by lowering the water content…the strength of the concrete increases. The concrete placed at Roncalli, with a maximum water cement ratio of 0.45 and 6 sacks of cement is currently averaging over 4500 psi. These higher than average strengths are directly correlated to the tight matrix in the paste (water plus cement) by again... placing the concrete at the "lowest" possible w/c. The contractor chose not to exceed pour widths of 60 foot for three reasons: to minimize the risk of cold joints, minimize effects due to wind, and to be able to reach and finish the concrete properly. When concrete pours get too wide (over 50-60 ft) the contractors cannot effectively bull float the slab or effectively cure the slab. Keeping pour widths to a maximum helped the contractor control the pour and ensures finishing practices needed for durability. The faster the concrete is placed, the faster the contractor can start curing operations to minimize moisture lost at the surface. For typical unbounded concrete overlays the joint widths should not exceed 24 times the thickness (24 x 5" = 10 feet). This is maximum for an overlay due to the internal stress of the slab caused by shrinkage and curling. By keeping the joint spacing to a minimum helps reduce these effects. For additional protection of the sawed control joints the contractor installed a waterproofing agent on 6 inches each side of the joint. This water-proofer acts like barrier to not allow moisture to soak in the concrete at the joint locations... similar to sealing your wood deck. This project was selected as a winner not only for the aesthetics of the flatwork but the special care and attention to detail to supply the owner with outstanding durability considerations often overlooked in commercial concrete construction.

2009 - Metropolitan Community College
Pervious Concrete - Omaha

Metropolitan Community College, Culinary Arts Building is the first pervious concrete placement in Nebraska and, as it now stands, in the nation, to utilize both newly formed testing standards; ASTM 1688, Standard Test Method for Density and Void Content

ASTM 1701, Standard Test Method for Infiltration. Also, a density curve was used to predict and control in place void content. The target range of 15-20% void content was selected and a targeted void content of 17.5% was established. Testing for conformance, cores obtained averaged 16.7% void content, less than 1% from targeted 17.5%. Also, six ASTM 1701 test for rate of infiltration were conducted. A high result of 2016 in/hr and a low of 62 in/hr were documented averaging just over 700 in/hr.

Creighton Prep
Ground and Polished Concrete Floor - Omaha

As part of the gymnasium and classroom addition to the Creighton Prep High School in 2009, DLR Group specified a "grind and polished" concrete floor system. This gave Daedalus construction the opportunity to place a concrete mixture that included a special gradation of native Nebraska aggregates, to create what is now a polished concrete floor, seen as you enter the school.

2008 - Hastings Middle School - Hastings, NE

This is a new 135,000 sf middle school for the Hastings Public School District. The design was a community-wide effort involving HPS administration, middle school teachers, staff, students, parents, local civic groups, and local government agencies. The team worked together to develop a design solution that incorporates a new and cost effective approach to the production of precast concrete panels. The process involved the use of form liners during fabrication to create different patterns in each panel. A series of form liner templates were created and the templates were maneuvered and rotated differently during the production of each panel. The result was the creation of 240 panels, each one with a unique pattern. These unique patterns serve as a metaphor for the diversity of students who attend Hastings Middle School. Similarly, inset brick was inserted along the base of each panel in different patterns to reinforce the concept of diversity and to help reduce the scale of the panel. Each panel was manufactured and then transported to the site and installed in a very efficient and economical manner. The use of these panels gave the Hastings Public Schools a very distinctive, durable, and economical building, while meeting a very aggressive schedule. The school was built for $115 per sf, which is a very low number for school construction.

Grand Island Northwest High School
Parking Lot Improvment - Grand Island, NE

Original scope of the project was to remove 12227 sy of existing asphalt and replace with new 6" and 7" concrete paving. There were two alternates in the bid. The first alternate was to remove the existing asphalt and replace approximately 1/3 of the parking with new 7" concrete paving and the rest with 6" of new asphalt. The second alternate was to replace 1/3 with 7" paving but place a concrete overlay over the rest of the existing parking lot. The second alternate was chosen and Stephens and Smith was awarded the contract. Concrete overlay was chosen for two reasons: 1) it saved the school $140,000. 2) tight schedule. The project was bid on June 4th and needed to be complete August 8th for the start of school. With the overlay process rain delays were not a factor which really helped the schedule. Mix design, curing, and control joint spacing are critical on overlays. We used midrange water reducer to keep the 47B mix at a 0.42 w/c ratio. All of the strip pours were placed using a pump truck and 3-D Laser Screed. The average crew size was 10. Pours were set up at approximately 50 feet wide. This allowed for proper bull floating and applying the white pigment curing compound from both sides. Control joints were Soff Cut sawed. The specs required 12’ x 12’ panels on the unbonded area and 10’x10’ on the bonded. They elected to cut everything at 10’x10’. Total cubic yards placed on the project were 2608 cy with a thickness ranging from 4" to 9".

2007 - Silverleaf Estates Entry - Omaha, NE

Consolidated Concrete provided the concrete for the entry to Silverleaf Estates, a 125 large lot, single family residential development, located just east of 192nd and Blondo, in northwest Omaha. The entry to this subdivision crosses a large tributary running out of Dam site 13 to the West Papillion Creek. The design team was faced with the challenge of creating an attractive and impressive entryway, while at the same time minimizing the impact to the trees along the waterway embankment.

The project required considerable structural components, and because it was a waterway, geotechnical investigations and design were necessary. This structure’s form definitely followed its function. The owner had some project objectives that he wanted accomplished in order to make the entryway inviting and attractive. They were:

  1. Eliminate as few trees as possible along the waterway’s banks
  2. Incorporate an "architectural" rail system.
  3. Design a cultured stone appearance for all exposed concrete.
  4. Design an "arch-like" appearance at the base of the structure, at both the inlet and outlet.

In order to accomplish these objectives while still balancing the cost of construction and functionality of the structure, the team proposed a concrete box culvert with modified headwalls and wing walls. The taking of trees was minimized by shortening the box culvert’s length and eliminating embankment slopes, from the roadway shoulder down to the flow line of the waterway. The design called for a cast-in-place 10’x7’ single cell concrete box culvert. The overall length of 71’ was reduced from 125’ to allow the maximum of trees to remain. This created unusually tall headwalls and wing wall heights, requiring unique construction practices and design elements.

This project provided a unique opportunity to cooperate with the owner and contractor in order to accomplish an architectural look to a structure that many times is never seen, or noticed, the concrete box. The effort to "dress up" the normally mundane features of a guard rail, head wall and wing wall was very beneficial as we strive to satisfy client’s needs and provide functional design.